Osnovne vještine pregovaranja

Date: 2013-07-04 Category: ,

Contact Us!

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Negotiaton_skills_Head

Svakodnevno se javljaju situacije kada trebamo uskladiti svoje stavove sa mišljenjima drugih. Osobe koje instinktivno pregovaraju se najčešće fokusiraju samo na svoje interese i ciljeve, pa se zato teško sporazumjevaju sa sugovornicima. Ovaj program osigurava vještine koje omogućavaju polaznicima da efektivno pregovaraju, uz istovremeno održavanje kvalitete odnosa sa sugovornikom na adekvatnom nivou.

OSNOVA EFEKTIVNOG PREGOVARANJA se sastoji u tome da se svi čimbenici uzmu u obzir, definiraju njihovi međusobni odnosi, odredi raspoloživi manevarski prostor i ostavi mogućnost za korištenje različitih dimenzija pregovora u skladu s konkretnim potrebama. Vidljivi rezultati se mogu očekivati ako smo u stanju definirati ovaj spisak prije početka pregovora sa suprotnom stranom. Kod svakog pregovora, od ključnog značaja je dobra priprema i dosljedna realizacija postavljene strategije.

OPISANI CILJEVI određuju strukturu treninga. U okviru predavanja, biti će ukratko izložena teoretska osnova pregovaranja uz niz praktičnih vježbi (igranje uloga), kako bi svi polaznici stekli osnovne vještine pregovaranja. Na početku će se vježbe sastojati od uobičajenih pregovaračkih situacija, a u drugom dijelu tečaja vježbe će biti zasnovane na stvarnim situacijama iz prakse i prilagođene konkretnim potrebama polaznika. Pored toga, osigurati ćemo i praktične alate za pripremu vježbi i analizu rezultata.

Do završetka programa, polaznici će naučiti kako da obave adekvatne pripreme za pregovore i ostvare postavljene ciljeve na zadovoljstvo sugovornika i na vlastito zadovoljstvo.

Potencijalni napredni programi

  • Pregovaranje cijena usluga
  • Strateško upravljanje klijentima