Vezana prodaja

Date: 2013-07-04 Category: ,

Contact Us!

[contact-form-7 404 "Not Found"]
transactional-cross-selling2

Što se događa kada nam dođe kupac jer ne zna kako da koristi proizvod koji već posjeduje, ima neke pritužbe ili želi da nauči kako da održava svoju opremu? Da li ovaj klasičan servis kupaca i brigu o njima možemo preokrenuti u prodajnu šansu? Naravno, odgovor je DA! Oav program daje praktične odgovore na pitanje kako kreirati takvu priliku.

PROGRAM TEČAJA VEZANE PRODAJE analizira najčešće situacije u prodaji. Bilo da se radi o obavljanju transakcije u banci, upućenoj žalbi na račun Telekomovog izložbenog prostora, ili planiranog održavanja zastupništva u automobilskoj industriji, prava šansa se može pronaći ispravnim stavom i ponašanjem.

PROGRAM TEČAJA OBJAŠNJAVA dobitne metode prodaje i tehnike komunikacije sa stajališta kupca; izgrađuje stabilan i logički komunikacijski proces u kojem se kupčeva svjest postupno mijenja iz stanja neprepoznavanja potrebe, u želju za kupovinom novog proizvoda ili usluge.

PRAKTIČNIM PRISTUPOM KUPOVINI  i specifičnim situacijskim vježbama koje se odnose na klijenta, učesnici postaju svjesni na koji način navesti svog kupca da uđe u prodajni proces, što dovodi do većeg prodajnog obrtaja, i još važnije većeg nivoa zadovoljstva i lojalnosti samog kupca.

Preduvjeti

Osnovni principi prodaje

Potencijalni napredni programi

Koučing na radnom mjestu

Pregovaračke vještine

Prodaja