S učinkom na umu

Trening i konzalting organizacijama se često pristupa zbog potrebe razvoja kompetencija ljudi ili  potrebe restruktuiranja organizacije ili odjela. 

Mi prvo mislimo na učinak izvedbe.

Develorov  koncept Sa učinkom na umuTM  je zasnovan na Kirkpatrick-ovoj metodolgiji. Dok većina profesionalaca misli o Kirkpatrick-ovoj 4 nivoa metodologiji kao o alatu za merenje, Develor – certificiran za Kirkpatrick-ovu metodologiju –  je koristi kao alat i za planiranje i mjerenje.

Pri dizajniranju programa razvoja mi izazivamo naše klijente da misle na radni učinak koji bi voljeli da bude demonstriran od strane ciljne grupe. Dakle, očekivani rezultati su na prvom mestu, dok dizajniranje sadržaja treninga predstavlja samo finalni korak u pripremnoj fazi.

Ukoliko se u potpunosti uskladimo po pitanju mjerljivih ciljeva projekta, možemo identificirati ključna ponašanja koja se trebaju razviti kod svih relevantnih ciljnih grupa. Mi smo naučili lekciju, dugotrajna promjena i pozitivni poslovnih efekti će nastupiti samo ukoliko postoji strukturiran komplet alata za podršku promjena u ponašanju, zbog čega je identifikacija ”ključnih pokretača” (key drivers) naredni korak procesa.

Dizajn programa obuke počinje u ovom trenutku, nakon što je sve iznad navedeno izvedeno. Naši programi obuke su kompletno dizajnirani tako da obučavaju i podržavaju primjenu ključnih ponašanja učesnika.

Nakon programa obuke mi osiguravamo postavljanje ”ključnih pokretača” kako bi nadgledali, podstakli, ojačali i nagradili primjenu naučenih vještina na radnom mjestu. Sve ove mjere zajedno garantiraju ostvarivanje željenog učinka. Mi podržavamo svoje HR kontakte da demonstriraju kreirane vrijednosti u vezi sa bilo kojim programom obuke, bilo da je to liderstvo, prodaja ili upravljanje talentima.

Za detaljan uvid u to kako  funkcionira S učinkom na umuTM prisup u praksi  provjerite na  Naša najbolja iskustva!